Amandelen zijn erg gezond. Ze leveren je volop onverzadigde vetzuren, waardoor ze bijdragen aan een het behoud van een verantwoord cholesterol. Ook van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen zijn amandelen een goede leverancier.
Amandelen bevatten opvallend veel vitamine E, het meeste van álle noten! Door zijn functie als antioxidant helpt vitamine E je lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook de vitamines B2 en B3 zijn in de amandel te vinden. Deze B-vitamines zijn onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid.
Mineralen die amandelen bevatten zijn calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink. Met name in het gehalte aan calcium zijn amandelen echte uitblinkers. Calcium heb je onder andere nodig voor het behoud van sterke botten en tanden en de normale werking van je spieren en zenuwen.
Door al deze gezonde eigenschappen zijn amandelen erg geschikt als verantwoord tussendoortje of als voedzame toevoeging aan een maaltijd. Probeer ook dit heerlijke recept voor pesto van tomaat en amandelen eens!
Ingrediënten: amandelen (van biologische landbouw)
Land van herkomst: Spanje
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 2609 kJ (631 kcal) | |
Vet | 55,8 g | |
- waarvan verzadigd | 3,7 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 34,8 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 14,5 g | |
Koolhydraten | 7,1 g | |
- waarvan suikers | 3,8 g | |
Voedingsvezels | 7,0 g | |
Eiwitten | 21,7 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B2 / Riboflavine | 0,70 mg | 50% |
Vitamine B3 / Niacine | 4,3 mg | 27% |
Vitamine E | 21,8 mg | 182% |
Calcium | 283 mg | 35% |
Fosfor | 625 mg | 89% |
IJzer | 3,3 mg | 24% |
Kalium | 882 mg | 44% |
Koper | 0,65 mg | 65% |
Magnesium | 305 mg | 81% |
Zink | 3,1 mg | 31% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews