Wie houdt er niet van kaneel? Kaneel is een ontzettend lekker en veelzijdig te gebruiken kruid. Naast smaakvol is het ook nog eens heel gezond. Dit zijn de 5 voordelen van kaneel:
#1 Kaneel bevat ontzettend veel antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen en daarmee de kans op chronische ziekten aanzienlijk verkleinen. In een studie waarin de antioxidantactiviteit van 26 kruiden werd vergeleken, kwam kaneel als duidelijke winnaar naar voren. Het kruid wist zelfs ‘superfoods’ zoals knoflook en oregano te verslaan en past daarom goed binnen een gezond en koolhyraatarm eetpatroon.
#2 Kaneel kan de kans op hart – en vaatziekten verminderen
Hart – en vaatziekten vormen samen de nummer één doodsoorzaak op de wereld. Het is bewezen dat kaneel het risico hierop behoorlijk vermindert. Kaneel vermindert niveaus van het totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden, terwijl het HDL-cholesterol stabiel blijft. Daarnaast bleek uit een studie met dieren dat kaneel de bloeddruk verlaagde.
#3 Kaneel werkt ontstekingsremmend
Langdurige ontstekingen in het lichaam kunnen een probleem vormen wanneer dit gericht is op het weefsel van het eigen lichaam. Heb jij chronisch last van ontstekingen? Dan zou kaneel wel eens kunnen helpen. Uit een aantal studies is aangetoond dat de antioxidanten in kaneel een sterk ontstekingsremmend effect hebben.
#4 Kaneel zou je kunnen beschermen tegen kanker
Kanker is een verschrikkelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een ongecontroleerde deling van cellen. Kaneel is uitgebreid bestudeerd op het gebied van kankerbestrijding en de behandeling van kanker. Uit diverse studies is gebleken dat het inderdaad zou kunnen beschermen tegen kanker. Kaneel fungeert door de celdeling te verminderen en blijkt zelfs giftig te zijn als het in aanraking komt met de cellen, waardoor deze doodgaan. *1
#5 Kaneel helpt bacterie – en schimmelinfecties te bestrijden
Het belangrijkste actieve component van kaneel, cinnamaldehyde, kan helpen om verschillende soorten infecties te bestrijden. Zo is het onder andere aangetoond dat kaneelolie effect heeft opluchtweginfecties die veroorzaakt zijn door schimmels. Daarnaast kan het de groei van bepaalde bacteriën, waaronder Listeria en Salmonella, remmen. Bovendien helpen de antimicrobiële effecten van kaneel om tandbederf te voorkomen en slechte adem te verminderen.
*1 bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19000754
Er zijn nog geen reacties geplaatst