Amandelen zijn de eetbare zaden van de amandelboom. Ze komen van nature voor in het Midden-Oosten, maar ze worden tegenwoordig op veel plaatsen ter wereld verbouwd.
Amandelen hebben al lang de reputatie erg gezond te zijn, ondanks hun hoge vetgehalte.
In dit artikel lees je nog vijf redenen waarom je er goed aan doet regelmatig amandelen te eten, zeker wanneer je een gezond en slank lichaam wilt.
1. Amandelen leveren een enorme hoeveelheid voedingsstoffen
Noten en zaden hebben één ding gemeen: ze zitten allemaal boordevol energie en goede voedingsstoffen. Dat is ook logisch, want één zaadje moet al het materiaal bevatten om tot een kleine boom uit te groeien voordat de plant zijn energie van de zon kan halen. Amandelen zijn rijk aan vezels, eiwitten, vetten, vitamine E, mangaan, magnesium, koper, vitamine B12 en fosfor, maar arm aan koolhydraten en calorieën.
2. Amandelen zitten boordevol antioxidanten
Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, die het onvermijdelijke gevolg is van natuurlijke processen in je lichaam en schade kan toebrengen aan je cellen en je DNA. Oxidatieve stress wordt vaak aangehaald als een oorzaak voor veel ouderdomsziekten, en de antioxidanten uit amandelen kunnen je daar dus tegen beschermen. Onderzoek heeft al meerdere malen aangetoond dat mensen die regelmatig amandelen eten een lager niveau van oxidatieve stress hebben.
Let wel op, want blanke amandelen, waarvan de buitenste bruine laag is verwijderd, bevatten veel minder van die antioxidanten. Dat komt omdat de meeste antioxidanten zich in die bruine schil bevinden.
3. Amandelen helpen je bij het regelen van je bloedsuikerspiegel
Noten zijn over het algemeen rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels, terwijl ze arm zijn aan koolhydraten. Amandelen vormen daarop geen uitzondering, en dat maakt ze tot een uitstekende tool om de suiker-conce
ntraties in je bloed te stabiliseren. Vooral voor mensen met diabetes is dit interessant, maar ook mensen die gewoon proberen om gezond te leven of enkele kilo’s te verliezen, halen zonder twijfel hun voordeel uit een stabiele bloedsuikerspiegel.
Bovendien bevatten amandelen erg veel magnesium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt in verschillende processen die je bloedsuikerspiegel reguleren.
4. Magnesium is ook goed voor je bloeddruk
De voordelen van het hoge magnesiumgehalte in amandelen beperken zich niet tot een stabiele bloedsuikerspiegel, want ook je bloeddruk wordt uitstekend geregeld door magnesium.
Een hoge bloeddruk is één van de belangrijkste oorzaken van hartaanvallen, beroertes en acuut leverfalen. Een tekort aan magnesium wordt door verschillende studies gelinkt aan een te hoge bloeddruk, onafhankelijk van je gewicht. Het eten van extra magnesium is een efficiënte manier om een te hoge bloeddruk te behandelen.
5. Amandelen verlagen je slechte cholesterol
Slechte cholesterol, in de vorm van LDL lipoproteïnes, zijn een gekende oorzaak van hart- en vaatziektes. Wat je eet heeft een grote invloed op de LDL-concentraties in je lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat amandelen een efficiënte manier zijn om je slechte cholesterol te verminderen. Amandelen hebben geen invloed op de concentratie goede cholesterol. Bovendien verhinderen amandelen eveneens de oxidatie van slechte cholesterol, wat een gevaarlijk verschijnsel is dat aan de basis ligt van veel hartproblemen.
Al met al genoeg redenen om regelmatig een handje amandelen aan je eetpatroon toe te voegen!
Bekijk ook eens ons artikel Zijn amandelen gezond?
Wil jij verantwoord afvallen zonder dieet? Bekijk dan dit artikel eens.
Er zijn nog geen reacties geplaatst