Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die driemaal per week noten eten iets gemeen hebben: ze worden niet dikker maar vallen juist af. Dit gegeven wordt toegeschreven aan het feit dat noten veel verzadigde vetzuren en antioxidanten bevatten. Daarnaast wordt verzadigd vet snel verteerd en zorgen de antioxidanten ervoor dat afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd.
Veel mensen hebben het idee dat vet uit het dieet schrappen ze helpt bij afvallen. Dit is absoluut niet verstandig omdat vet onmisbaar is voor ons lichaam. Vetten zijn onder andere belangrijk voor de opname van vitamine A, D, E en K. Er zijn verschillende soorten vetten en ze zijn niet allemaal gezond. Wanneer je kiest voor avocado’s, noten, kokos- of olijfolie zit je goed.
We worden door producenten vaker voor de gek gehouden dan we denken. Je verwacht waarschijnlijk dat een portie gezouten pinda’s meer zout bevat dan bijvoorbeeld een bak kipnuggets. Niets is minder waar! Veel bewerkte producten bevatten grote hoeveelheden zout, omdat het hierdoor beter smaakt. Dit zout kunnen we niet altijd proeven, omdat het subtiel verdoezeld wordt.
Kip, rundvlees en vis zijn belangrijke bronnen van eiwit. Probeer bij het opstellen van een voedingsschema niet alleen eiwitten uit dierlijke producten te halen maar zoek een mooie balans met eiwitten uit peulvruchten, noten, bonen, granen en groenten. Wist je dat havermout ook een bron van eiwitten is? Een kopje gekookte havermout bevat al gauw 6 gram.
Het klinkt misschien alsof je hartstikke goed bezig bent, maar een glas vruchtensap is niet persé gezond. Wanneer je zelf een lekker sapje geperst of gejuicd hebt is er niks aan de hand, maar een pak sap uit de supermarkt is niet zo fijn. Deze sappen bevatten vaak geconcentreerd sap van een bepaalde vrucht. Dit sap is tot stand gekomen door een proces waar verhitting bij komt kijken, waardoor de vitamines grotendeels verloren gaan en je dus eigenlijk een ‘leeg’ product drinkt.