Wil je het probleem echt bij de wortel aanpakken, dan is dit waar je mee moet beginnen.
Kan je moeilijk weerstaan aan de verleiding van ongezond voedsel, zorg er dan simpelweg voor dat dat die verleiding niet bestaat. Dat kan je heel makkelijk doen door geen ongezonde producten te kopen. Emotie eten overwinnen begint dus niet op de bank voor de televisie, maar in de winkel: maak een bewuste keuze om je winkelmandje te vullen met gezonde producten die geen verleiding vormen voor de emotionele eter.
Zorg dat je altijd een zakje of bakje met een aantal noten, zaden of pitten bij je hebt voor het geval je last krijgt van emotioneel eten. Als je namelijk zoetigheid gaat eten zal je niet verzadigd raken en schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgen waardoor je je moe en futloos gaat voelen. Als je kiest voor een gezond tussendoortje zoals rauwe noten, zaden en pitten, dan zal je bloedsuikerspiegel langzaam een klein beetje stijgen waardoor je je goed blijft voelen en lange tijd verzadigd zal zijn.
3. Haal adem en zoek steun bij anderen
Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen last hebben van emotioneel eten. Wanneer je
beseft dat jouw slechte gewoonte helemaal niet zo bijzonder is, kan dat een hart onder de
riem zijn. Vaak kan je met je vrienden of familie op een goede manier over emotie eten
praten en zo krijg je - buiten wat emotionele steun - vast ook nog wat handige tips mee.
Vaak heeft emotie eten te maken met negatieve gevoelens. Eén tactiek om emotie eten te vermijden is dus om simpelweg die negatieve gevoelens aan te pakken. Als je vaak ongezond eet uit verveling, dan kan het te moeite lonen om een nieuwe hobby te zoeken zodat je je niet langer verveelt. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Over het algemeen is het echter nog belangrijker dat je gewoon dingen doet waar je een positief gevoel bij krijgt. Wanneer je je goed in je vel voelt, ben je minder vatbaar voor emotionele eetbuien.
Een eetdagboek is een handige tool voor iedereen die snel gewicht wilt verliezen, maar in het bijzonder voor mensen die met emotionele eetproblemen kampen. Door exact op te schrijven wat je eet gedurende de dag (je mag niet liegen!) druk je jezelf met de neus op de feiten. Het is ook handig om een soort emotie-dagboek bij te houden. Zo krijg je meteen zicht in welke emoties bij jou aanleiding geven tot emotie eten.
Je kan het ook omgekeerd aanpakken en gewoon je ongezonde (emotionele) eetgewoonten vervangen door nieuwe gezonde gewoonten. Op dat vlak zijn er weinig dingen zo gezond als water: water spoelt alle toxische stoffen uit je lichaam, geeft je energie, houd je metabolisme in topconditie en is calorie-loos. Wanneer je elke zoete of zoute snack, elk glas frisdrank en elk zakje aardappelchips kan vervangen door een eenvoudig glas water, zijn je emotionele eetproblemen helemaal van de baan.
Wil jij voorkomen dat je ongezonde voeding eet als je emotioneel bent? Zorg dan dat je altijd noten in huis hebt die je op zo’n moment kunt eten. Bestel ze hier.
Er zijn nog geen reacties geplaatst