Quinoa (spreek uit als keen-wa) lijkt op een graan, maar is een zaad en het hoort officieel tot de groente. Toch wordt het doorgaans gegeten als een graansoort. Quinoa komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De zaden van de bladplant worden al jaren gegeten door de Inca’s, omdat het een goedkope voedselbron is. Inmiddels wordt het zaad steeds duurder door de grote vraag uit Noord-Amerika en Europa.
Quinoa is compleet
Eén van de voordelen van quinoa is dat het heel erg compleet is. Er zitten vitamines, proteïnes, mineralen, ijzers en vezels in. Ook heeft quinoa veel goede eigenschappen. Zo is het een prima middel voor mensen die willen afvallen. Het voorkomt trek in tussendoortjes en stimuleert je metabolisme. Ook zitten er geen gluten in en kan het goed worden gebruikt voor vegetarische maaltijden.
Quinoasoorten
Er zijn verschillende soorten quinoa. Zo heb je de witte, rode en zwarte quinoa. Deze zijn alle verkrijgbaar bij De Notenkoerier. De witte komt het meeste voor. Ik ben zelf een fan van de rode quinoa, het kleurt mooi bij groenten en fruit. Alle soorten hebben dezelfde positieve eigenschappen. Wel is de zwarte quinoa bijvoorbeeld iets knapperiger dan de witte. Ook gebruik ik quinoavlokken i.p.v. havervlokken ter afwisseling bij het ontbijt, want hoe meer variatie je aanbrengt in je menu, hoe beter je jezelf voedt.
Hoe eet je het?
Quinoa kan op heel veel manieren worden gegeten. Het kan worden gegeten tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten. Ook kun je het verwerken in cakes en taarten. Quinoa kan makkelijk worden gebruikt als vervanger voor bijvoorbeeld rijst, pasta, couscous en voor ontbijtgranen. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat zorgt ervoor dat je niet snel uitgekeken raakt op deze superfood. Wanneer je de normale zaden gebruikt, dien je dit eerst te koken of roosteren. Quinoavlokken kun je zonder te koken bijvoorbeeld gebruiken voor je ontbijt en het meel is ideaal voor taarten en gebak.
Ik heb vaak een bakje gekookte quinoa in mijn koelkast staan. Even op kamertemperatuur laten komen, wat fijngesneden groenten, verse kruiden uit het kruidentuintje en een scheut olijfolie erdoor en ik heb al een heerlijke basis voor de lunch.
Mijn favoriete recept blijft de bietensalade met geitenkaas met honing, walnoten en quinoa. Het recept kun je vinden op de site. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met quinoa.
De zoete smaken van kaneel, appel, gojibessen combineren heerlijk met de pittige smaken van radijs, kruiden en dressing. Dit is een makkelijke lunch om mee te nemen. Leg dan de stukjes avocado en appel in het citroensap om verkleuring te voorkomen. Of snijd ze ter plekke in stukjes en voeg ze toe. Heb je gekookte quinoa over, gebruik deze dan later voor je ontbijt met fruit, zaden en noten!
Nodig voor 2 personen
1 kopje quinoa
1 theelepel kaneel
1 handje gojibessen (en/of rozijnen) (eerst wellen)
2 takjes muntbladeren fijn gesneden zonder steel
Enkele takjes peterselie, fijn gesneden met steel
1 avocado in stukjes
½ appel in kleine stukjes
Een handje radijsjes in dunne schijfjes
Een kwart komkommer in stukjes
½ kopje gebroken stukjes amandelen
Dressing:
Sap van 1 citroen
2 eetlepels sesamolie
1 theelepel gemalen komijn
Bereiding:
Het koken van quinoa is heel eenvoudig. Was eerst de quinoa grondig twee keer in een bakje met ruim water. Giet het af door een fijne zeef. Gebruik per kopje quinoa, 2 kopjes water. Voeg het theelepeltje kaneel toe aan het koude water. Zet dit op het vuur en doe de deksel op de pan. Zet zodra dit kookt het vuur laag en laat de deksel erop. Laat het een minuut of 10 zachtjes sudderen op een laag vuur. Daarna doorroeren en nog 10 minuten laten doorgaren met de deksel op de pan. Daarna zonder deksel laten afkoelen. Roer het goed door. Maak de dressing en voeg alle ingrediënten toe.
Eet smakelijk!
Agnes
Er zijn nog geen reacties geplaatst