Of je nu een echte bankhanger of een fanatieke sporter bent, we weten allemaal dat eiwit goed voor ons. Zo is eiwit essentieel voor de spieropbouw en kun je gemakkelijk afvallen door een eiwitdieet te volgen. We proberen het dan ook op allerlei manieren in ons eetpatroon te verwerken. Het is niet verwonderlijk dat veel fabrikanten inspelen op de gigantische groeiende vraag naar proteïnerijke snacks en de ene na de andere ‘gezonde’ energiereep op de markt brengen.
Maar: zijn al die repen wel zo gezond? Dat valt te betwisten. Energierepen die je in de schappen ziet staan lijken op het eerste gezicht misschien heel gezond, maar vallen vaak in de categorie van bewerkte voedingsmiddelen waar veel suikers aan toegevoegd worden. Bovendien kosten ze ook nog eens een behoorlijke duit. Goed nieuws: je kunt heerlijke en gezonde energierepen heel makkelijk zelf maken!
Let op: vervang de belangrijkste maaltijden niet met energierepen – ook niet met die overheerlijke zelfgemaakte varianten. Je kunt het meest genieten van proteïnerijke repen wanneer je dit toevoegt aan een gebalanceerd eetpatroon. Wel zijn energierepen een geweldig gezonde snack!
Zelf even geen inspiratie? Met dit heerlijke recept maak je zelf in een handomdraai heerlijke en gezonde energierepen!
Energierepen met blauwe bessen
(goed voor 16 repen)
Ingrediënten:- 150 gram havermoutvlokken
- 115 gram amandelen
- 75 gram gedroogde blauwe bessen en/of rozijnen
- 75 gram pistachenoten
- 50 gram gemalen lijnzaad
- 50 gram walnoten
- 35 gram zonnebloempitten
- 50 milliliter ahornsiroop of honing
- 35 gram ongezoete appelmoes
- 150 gram amandelboter
Aan de slag.
1. Bedek een ovenschaal volledig met bakpapier (ook de zijkanten van de schaal).
2. Doe de eerste zeven ingrediënten in een kom en meng ze door elkaar.
3. Voeg de ahornsiroop of honing en appelmoes toe aan het notenvruchtenmengsel.
4. Voeg tot slot de amandelboter toe en meng het geheel.
5. Verdeel het mengsel over de schaal en druk het goed aan tot een enorme plak.
6. Laat de schaal ongeveer een uur in de vriezer staan.
7. Haal de schaal uit het vriesvak. Haal de plak uit de schaal door het bakpapier op te tillen. Haal het bakpapier er voorzichtig onder vandaan en snijd gelijke repen van de plak. De repen kun je het best bewaren door ze in een afgesloten bak of een diepvrieszakje te doen en deze te in het vriesvak te leggen.
Met de noten en vruchten in dit recept kan eindeloos gevarieerd worden. Wees creatief en snack smakelijk!
Er zijn nog geen reacties geplaatst