Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Hoe kook je de perfecte quinoa?

quino-amaken.jpg

Wil je de perfecte quinoa koken? Het is geen ‘rocket science’.  “Veel gehoorde vragen: “in hoeveel water moet ik de quinoa koken?” en “hoe lang moet het koken?”. Tijd voor een uitgebreide handleiding. Lees gauw verder hoe je de perfecte quinoa kookt.

En wil je weten hoe de quinoa voor het koken nog lekkerder te maken (zonder toevoegingen)?

 Kies als eerste de hoeveelheid quinoa die je wilt gebruiken voor je gerecht. Hou er rekening mee dat wanneer je quinoa kookt het ongeveer 3x in omvang toeneemt. Dus als je 1,5 kopje gekookte quinoa als eindresultaat wilt, meet dan een half kopje droge quinoa af.

Wat betreft de verhouding voor het koken; gebruik 1 deel quinoa op 2 delen water (verhouding 1:2). Dus 1 kopje droge quinoa kook je met 2 kopjes water.

 

 

Quinoa afspoelen

 

De meeste soorten quinoa zijn door de fabrikant al grondig gereinigd. Als er niet uitdrukkelijk op de verpakking staat dat je het moet spoelen kun je de stap hieronder overslaan.

Spoel de quinoa eerst schoon onder de kraan voordat je het gaat koken. Van nature is quinoa namelijk bedekt met een natuurlijk beschermlaagje (saponin). Deze stof heeft een bittere smaak. Doe de portie quinoa die je wilt koken in een vergiet en spoel het goed af onder de koude kraan.

 

 

 

  

 

Quinoa roosteren voor het koken (optioneel)

 

 Met dit simpele trucje krijgt je quinoa nog meer die nootachtige smaak: roosteren voor het koken! Het werkt heel simpel. Doe een flinke scheut extra vierge olijfolie* of kokosolie – afhankelijk van de smaken van je gerecht- in een pan (kan in dezelfde pan waarin je de quinoa kookt) en roer hier de quinoa goed doorheen.

Rooster de quinoa vervolgens 2 à 4 minuten op een middelhoog vuur tot het goudbruin is. Het is belangrijk dat je tijdens het roosteren continu blijft roeren. Dit voorkomt dat de quinoa aanbrandt. Als je goed luistert hoor je de quinoa ‘poppen’.

* Een aantal stoffen in extra vierge olijfolie hebben een gezondheidsbevorderend effect. Deze stoffen zijn echter hittegevoelig en de effecten ervan gaan bij verhitten verloren. Je kunt de olie kort verhitten op een middelhoog vuur zonder kwaliteitsverlies. Maar deze olie is dus niet geschikt om (lang) te verhitten op hoge temperaturen. Het gebruik van extra vierge olijfolie voor bakken en braden wordt dus afgeraden.

Je kunt de quinoa ook zonder olie roosteren. Maar met olie vind ik het lekkerder. Dit geeft net even een vollere smaak.

 

 

Quinoa koken

Doe de quinoa en het water in een kookpan. Zorg dat de pan groot genoeg is voor het gekookte volume. Zet de kookpan op een hoog vuur en blijf erbij staan tot het water kookt. Zodra het water kookt, doe het deksel op de pan en zet het vuur lager. Het water moet nog net blijven koken. Kook de quinoa voor 15 minuten (kookwekker) of tot de quinoa al het water heeft opgenomen. Zet het vuur uit en laat de quinoa nog 5 minuten staat. Klaar!

 

Variatietip: kook ook eens een groente- of kippenbouillonblokje mee met de quinoa voor een lekker kruidige smaak.

 

Quinoa koken in rijstkoker

Er bestaat ook een luie manier van quinoa koken; in de rijstkoker! Dit werkt super eenvoudig. Gebruik hiervoor dezelfde verhouding van quinoa en water als wanneer je quinoa kookt in een pan. Dus 1 deel quinoa op 2 delen water (of bouillon). Doe beide delen in de waterkoker. Deksel erop, rijstkoker aan, even wachten en klaar is Kees. Gekookte quinoa!

 

Quinoa stomen

Krijg jij quinoa ook nooit precies goed met de kookmethode? Is het niet gaar en blijft het te nat? Of brandt het aan? Dan kun je de quinoa ook stomen. Doe de quinoa in een zeef en stoom het 20 minuten boven een pan kokend water met de deksel erop en je hebt precies goede quinoa.

Hoe kook jij je quinoa? Laat hier onder een beichtje achter, dat is ook weer leuk voor de andere lezers.

 

Vorige Volgende

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Titel
Reactie