Mijn winkelwagen

Uw winkelwagentje is leeg.

Holistisch eten doe je zo!

holistisch.jpg

Holistisch eten… Is dat weer iets nieuws? Niet helemaal. Kortgezegd betekent holistisch eten dat je je heel bewust bent van wat je eet en dat je voedingsmiddelen tot je neemt die zowel je geestelijke gezondheid als je immuunsysteem versterken. Holistische voeding kan de manier waarop voedsel wordt opgenomen en gebruikt door je lichaam enorm beïnvloeden.

Zoals we allemaal wel weten is er niet een specifiek dieet of eetpatroon dat voor iedereen het beste werkt. Wel zijn er bepaalde holistische richtlijnen die je kunt volgen bij het kiezen van de juiste voedingsmiddelen en voor het bereiden van je eten. Wat kun je het beste eten? Wat liever niet?

 

#1 Drink voldoende water
Dat wil zeggen: drink voldoende gezuiverd water. Een mens heeft minstens acht glazen nodig om uitdroging (en daarmee het verergeren van diverse symptomen en ziekten) te voorkomen. Neem bijvoorbeeld een flesje van een halve liter mee naar je werk (dat zijn zo alweer twee á drie volle glazen) en voeg wat verse muntblaadjes of schijfjes citroen toe om het geheel wat spannender en smaakvoller te maken.

 

#2 Ga voor volle granen
Als je voor granen wilt kiezen, ga dan altijd voor volle granen zoals wilde rijst. Dit omdat deze producten meer voedingsstoffen en vezels bevatten. Wist je dat er maar liefst tweeëntwintig voedingsstoffen verloren gaan bij het maken van geraffineerde meelproducten?

 

#3 Eet gezonde vetten

Essentiele vetzuren zijn nodig voor een goede gezondheid. Oliën zijn een goede manier om gezonde vetten binnen te krijgen. Kies daarom zeker voor  biologische extra vergine olijfolie voor in salades, kokosolie voor bakken en braden en lijnzaadolie als toevoeging aan je ontbijt smoothie. Let op: goede vetten tot je nemen is belangrijk, maar doe dit met mate.

 

#4 Eet rauw en onbewerkt
Belangrijk is om – wat je dan ook eet – zoveel mogelijk voor rauw en onbewerkt voedsel te kiezen. Rauwe en onbewerkte producten bevatten namelijk aanzienlijk meer voedingsstoffen en actieve enzymen. Denk aan rauwe groente maar ook aan rauwe onbewerkte noten, zaden en pitten. Vermijd koken uit pakjes en zakjes, bereid maaltijden, sauzen, soepen en dressings zoveel mogelijk zelf. Voordeel is dat je dan ook precies weet wat erin zit!

 

#5 Elimineer suiker en zout
Probeer geraffineerde suikers, kunstmatige zoetstoffen en zout zoveel mogelijk te vermijden tijdens het koken. Een alternatief voor zout is bijvoorbeeld zeezout of Himalaya zout. Zoetstoffen en suiker kun je vervangen door veel te werken met verse kruiden en specerijen.

 

#6 Drink geen koffie of frisdranken
Zowel het drinken van (veel) koffie als frisdranken heeft veel destructieve fysiologische gevolgen, waardoor (chronische) ziekten kunnen ontstaan. Beter is het om in plaats van koffie een oppeppende kruidenthee te drinken met bijvoorbeeld kurkuma, cayennepeper of kaneel en als vervanger van frisdrank kun je beter kiezen voor een glas water met wat munt, citroen of besjes.

 

#7 Gebruik geen magnetron
De magnetron is niet de beste manier om je voedsel op holistische wijze op te warmen. Gebruik in plaats daarvan de grillplaat in de oven, een waterkoker of een ander apparaat om je voedsel te verwarmen.

 

Belangrijk voor een holistisch eetpatroon is om je eetpatroon geleidelijk om te gooien. Als je eetpatroon nu veel ongezonder is, is het dus verstandiger om met kleine stapjes veranderingen aan te brengen. Ook is handig om op regelmatige tijdstippen gemiddelde porties te eten. Zo krijg je meer structuur in je dagelijkse eetpatroon. En, ook niet onbelangrijk: treat yourself! Een holistisch eetpatroon staat niet gelijk aan nooit meer genieten van je eten. Je kunt met verschillende gezonde snacks experimenteren. Daar kun je niet alleen van genieten, maar die zorgen ook nog eens voor een goed gevoel!

Vorige Volgende

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Naam
E-mailadres
Titel
Reactie