Dit stevige noten en vijgenbrood is heerlijk voor bij de borrel, en een goed alternatief voor die zak chips op tafel. Heerlijk met kaas, macadamiaboter, notenpaté of walnoten-geitenkaas pesto. Bourgondisch genieten!
1 klein brood, snack, 8 personen Bereiden: 30 minuten + 1,5 uur rijzen + 30 minuten oventijd.
210 ml lauwwarm water + extra 1 zakje gist 1 tl suiker 400 g bloem + extra 1 tl zout 100 g walnoten 50 g pecannoten 50 g hazelnoten 50 g zonnebloempitten 100 g gedroogde vijgen, in plakjes gesneden
Meng de gist en de suiker door het lauwwarme water en laat dit mengsel even staan. Doe de bloem in een kom en giet het water erbij. Voeg het zout toe en kneed tot een soepel deeg met een mixer met deeghaken, of met de hand. Kneed het deeg 10 minuten. Het deeg is goed als je een klein stukje zo ver kan uitrekken dat je het licht erdoorheen kan zien schijnen. Kneed als laatste de noten, zaden en vijgen erdoor. Vorm het deeg tot een bal en doe het in een ruime kom. Laat op een warme plaats 1 uur rijzen met een vochtige theedoek over de kom. Kneed na een uur het deeg door, vorm er een langwerpig brood van en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat nog een half uur rusten onder plasticfolie. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood in het midden van de oven in 25 tot 30 minuten goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt van binnen als je erop klopt. Serveer dit brood met een kaasplankje.
Per recept |
Per portie (1/8e) |
|
Calorieën |
3302 kCal |
413 kCal |
Koolhydraten |
365 g |
46 g |
Waarvan suikers |
88 g |
11 g |
Vetten |
164 g |
21 g |
Eiwitten |
87 g |
11 g |
Natrium |
2041 mg |
255 mg |