Biologisch venkelzaad is een veelzijdige kruid. De kleine langwerpige zaadjes hebben een bijzonder rijke licht zoete smaak die doet denken aan anijs. Venkelzaad is heerlijk in combinatie met vlees en vis en om soepen en sauzen mee op smaak te brengen. Daarnaast is venkelzaad een erg lekkere en verassende toevoeging aan zoete recepten, zoals gebak en desserts.
Venkelzaad is het gedroogde zaad van de uitgebloeide goudgele bloemen van de venkelplant (Foeniculum vulgare). De venkelplant heeft vele draadachtige bladeren en is vooral tijdens de bloei erg mooi om te zien. Oorspronkelijk groeide de plant alleen in het zuidelijke gedeelte van Middellandse Zeegebied, maar tegenwoordig komt het ook voor in veel andere gebieden over de wereld, waaronder Azië en Noord-Amerika.
Biologisch venkelzaad vormt een winnende combinatie met vis, zoals kabeljauw, forel en zalm. Daarnaast zijn de zaadjes erg lekker om te verwerken in soepen, sauzen, stoofgerechten, salades en marinades voor vlees. Ook met zoete recepten, zoals taart, gebak of pudding gaat de smaak van venkelzaad goed samen. Tip: Om de smaak van de biologische venkelzaadjes nog wat meer naar voren te laten komen kun je ze voor gebruik nog even kort bakken in een droge koekenpan.
Ingrediënten: Venkel (van biologische landbouw)
Land van herkomst: Egypte
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1444 kJ / 345 kcal | |
Vet | 14,9 g | |
- waarvan verzadigd | 0,5 g | |
Koolhydraten | 52,3 g | |
- waarvan suikers | < 0,1 g | |
Voedingsvezels | 39,8 g | |
Eiwitten | 0,22 g |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)