Biologisch lijnzaad is erg lekker in zowel zoete als hartige recepten. De kleine ovale zaadjes hebben een neutrale iets nootachtige smaak, die bij veel verschillende gerechten past.
Lijnzaad is het zaad van de vlasplant en wordt daarom ook wel vlaszaad genoemd. De vlasplant is een erg mooie plant met prachtige paarsblauwe bloemen. Wanneer de bloemen eind juli uitgebloeid zijn, kunnen de zaden geoogst worden.
Lijnzaad is enorm rijk aan vezels. 1 eetlepel lijnzaad (7 gram) levert je al 2,4 gram vezels. Het advies is om zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Lijnzaad kan hier goed aan bijdragen. Naast vezels zitten de kleine zaadjes ook boordevol vitamines, mineralen en eiwitten. Lijnzaad is bovendien een goede bron van het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA).
Lijnzaad is ontzettend veelzijdig. Je kunt de kleine zaadjes onder andere gebruiken in bakrecepten, smoothies, door de yoghurt of als garnering van een salade. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor bananenpannenkoekjes met gemalen kokos, lijnzaad en peer eens!
Tip: Ons lichaam kan de voedingsstoffen uit lijnzaden beter opnemen wanneer de zaden gebroken zijn. Je zou deze hele lijnzaden daarom voor gebruik nog zelf kunnen breken met een vijzel of in een keukenmachine.
Ingrediënten: lijnzaad (van biologische landbouw)
Land van herkomst: India
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1969 kJ (477 kcal) | |
Vet | 31,0 g | |
- waarvan verzadigd | 2,9 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 6,3 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 20,6 g | |
Koolhydraten | 13,0 g | |
- waarvan suikers | 0,1 g | |
Voedingsvezels | 34,8 g | |
Eiwitten | 19,0 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 1,64 mg | 149% |
Vitamine B3 / Niacine | 3,1 mg | 19% |
Vitamine B11 / Folaat | 87 µg | 44% |
Calcium | 255 mg | 32% |
Fosfor | 660 mg | 94% |
IJzer | 5,7 mg | 41% |
Kalium | 725 mg | 36% |
Magnesium | 181 mg | 48% |
Zink | 7,8 mg | 78% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)