De gezonde eigenschappen van paranoten zijn heel belangrijk voor ons lichaam; paranoten zitten namelijk boordevol gezonde vetten die ons lichaam nodig heeft. Daarnaast vind je in paranoten veel nuttige vitaminen en mineralen terug. Variatie is de sleutel tot succes als het aankomt op de inname van noten in het algemeen: de ene noot is namelijk de andere niet. Wij zorgen dat je meer te weten komt over de paranoot!
De ‘Para de Kastanje’, ook wel de paranoot genoemd, groeit aan een boom die tussen de 40 en 60 meter hoog kan worden. Hoewel de Engelse benaming voor de paranoot (Brazil nut) doet voorkomen dat de noot alleen uit Brazilië afkomstig is, komt de boom vooral voor in Bolivia, Colombia, Venezuela, Peru, Suriname en Guyana. De bomen groeien het liefst langs de oevers van het amazonegebied, omdat ze veel water nodig hebben.
De voedingsstoffen van de paranoot zijn voor ons lichaam heel belangrijk. De noten zitten vol gezonde vetten, nuttige vitaminen en mineralen die ons lijf nodig heeft. Ook beschikken de paranoten over de eigenschap dat ze boordevol eiwitten, koper, magnesium, calcium, ijzer, fosfor en zink zitten. Het eten van twee paranoten per dag kan er al voor zorgen dat je immuunsysteem beter wordt ondersteund!
Probeer voor de afwisseling eens een handje paranoten te eten in plaats van bijvoorbeeld chips. Niet alleen is dit een stuk gezonder, ook gaan paranoten uitdroging van de huid tegen en ze helpen je huid beschermen tegen de schadelijke straling van uv-licht. Dit komt doordat paranoten rijk zijn aan selenium. Selenium speelt een rol bij de aanmaak van lichaamscellen en houdt daarmee de elasticiteit van de huid op peil. Een gezonde en lekkere snack voor tussendoor, smullen maar!
Als je een actieve levensstijl hebt en van gezond eten en sporten houdt, zijn paranoten goed voor in je voedingsschema. De hoge concentratie selenium helpt bij bijvoorbeeld spierherstel: het beperkt de schade van de spieren en ondersteunt in de herstelperiode. Overige afvalstoffen die vrijkomen tijdens een training worden door zowel vitamine E als selenium geneutraliseerd. Ook de hoeveelheid fosfor die in hoge mate aanwezig is in de noot, zijn voor sporters nodig voor het vrijmaken en opslaan van energie in cellen. Fosfor is daarnaast belangrijk bij een goede opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden.
Het best kun je 2 tot 5 paranoten per dag eten, meer is niet verstandig vanwege de maximaal toegestane hoeveelheid seleen: officieel zit er in 1 à 2 paranoten al genoeg van de aanbevolen minimale dosering. Overschrijd je deze maximale hoeveelheid? Dan riskeer je de kans op een seleenvergiftiging, dit kan leiden tot vermoeidheid, haaruitval, jeuk, huiduitslag geïrriteerdheid en broze, witte nagels. Eet paranoten dus met mate.
Paranoten komen op verschillende wijzen terug in gerechten. De meest populaire is het verwerken van paranoten in pesto. Pureer bijvoorbeeld zes paranoten, een aantal basilicumblaadjes, pijnboompitten, olijfolie en daar heb je het: overheerlijke pesto voor op een stokbroodje.
Daarnaast kun je paranoten uitstekend gebruiken in versgebakken:
Voor de veganisten onder ons: kom je een recept tegen met gehakt als ingrediënt? Gebruik dan verkruimelde walnoten en paranoten gemengd met pistachenoten en sesamzaad. Dit is een supergoede vervanger voor het gehakt dat je in de supermarkt koopt.
Paranoten hebben een rijke en romige smaak en textuur. Paranoten kunnen los gegeten worden, maar zijn ook heerlijk in een notenmix. De gezondheidsmix zit vol vitaminen en mineralen. Naast paranoten bevat de mix ook andere gezonde, luxe noten: pecannoten, hazelnoten, walnoten en amandelen. Deze mix is ongezouten en ongebrand, om zo veel mogelijk vitaminen en mineralen te behouden. De gezondheidsmix met paranoten is dus uitermate geschikt als lekker tussendoortje. Smullen maar!
Bij De Notenkoerier kun je paranoten van hoge kwaliteit eenvoudig online bestellen. Wil je meer informatie over paranoten ontvangen of heb je vragen over het online bestellen? Neem dan contact met ons op via 0320 415 479 of vul het onderstaande contactformulier in.